New York : Dag 1

Een goed ontbijt, daar moet je sowieso altijd mee beginnen en al zeker als je een lange dag zoals de onze voor de boeg hebt. Om 5 uur in de ochtend is iedereen bij me thuis, de ene al wat zenuwachtiger als de ander. Ook de taxi is mooi op tijd en zet ons met een volle maag om 8u30 in Zaventem af. Na ongeveer 8 uur vliegen landen we op JFK in New York en deze luchthaven had ik me toch groter en sjieker voorgesteld, het is echter een kleine vieze oude terminal en na de douane te hebben gepasseerd staan we al meteen buiten. Warm is het ook, ongeveer 30 graden zonder echter de zon te zien, zwoel dus. Ik ga terug de terminal in en vraag aan iemand van de Ground Transportation dienst om onze Shutlle te bellen, zo stond het op de reservatie en het loopt ook allemaal gesmeerd, na 15 minuten roept iemand luid mijn naam, of toch iets wat op erop lijkt :-). De chauffeur moet eerst op zijn tablet nog zoeken waar ons hotel ligt en na wat speurwerk vertrekt hij langs wat één grote achterbuurt lijkt richting Manhattan. Wat een vuile bedoening, er ligt meer rotzooi langs de straten dan in het containerpark van Bocholt. Overal file en wegenwerken, en hoe meer we ons hotel naderen hoe vaker de chauffeur op zijn tablet de GPS raadpleegt. Op het einde moet ik hem zelfs vertellen hoe hij moet rijden en laat hem ons afzetten op wandelafstand van het LEON Hotel, het eerste van de reis. Het 9/11 memorial en de nieuwe One World Tower staan op het programma vandaag en na een snelle douche wandelen we rond 16u00 richting Battery Park , het uiterst zuidelijke punt van Manahattan. Hier wisselen we onze voucher in voor tickets van de Hop-On Hop-Off bus.  Een 72 uren all-in ticket hebben we geboekt , de downtown, uptown en Brooklyn tour kunnen we doen hiermee alsook een fietstocht door Central Park en een boottocht naar het vrijheidsbeeld. 54$ per persoon, daar kan je niet voor sukkelen.

Nu eerst naar het 9/11 memorial , 2 grote vierkante watervallen in de grond zijn dat, precies op de plaats waar de oude torens gestaan hebben. Heel indrukwekkend allemaal dat je op die plaats staat waar de boel ingestort is maar dat is nu heel moeilijk voor te stellen, alles is proper en buiten het geklater van de watervallen hoor je niet veel. Het zal toen wel effe anders geweest zijn. Eigenlijk heb je het hier ook snel gezien, hoe historisch deze plaats dan ook mag zijn. Daarom gaan we al een kijkje nemen aan de ingang van de nieuwe One World Tower, de hoogste toren van de USA op het moment, 541 meter hoog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9/11 Memorial

Vanaf eind mei is boven in deze toren het Observatory Deck geopend en daar hebben we tickets voor. Om 19u30 mogen we binnen en na wat videowalls met geschiedenis over deze toren te hebben gepasseerd mogen we in de lift.

Eens in de lift blijken alle wanden LCD screens te zijn van boven tot onder die een soort film afspelen terwijl je omhoog gaat . Het doet me denken aan de liftscene uit “Sjakie en de Chocoladefabriek” :-). De schermen geven een soort 3D effect en het lijkt alsof de lift ook echt buiten het gebouw mee omhoog schiet, overal rondom je zie je wat je ook in die situatie echt zou zien, knap gemaakt en heel indrukwekkend. Een net zo grote verrassing is de snelheid van de lift , in 47 seconden brengt hij je naar de 100ste verdieping en die ligt 541 meter hoger. Dat is ongeveer 12 meter per seconde en bijna 50km per uur !! Echt indrukwekkend, het is dan ook niet voor niets daardoor de snelste lift ter wereld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

One World Tower

Eenmaal boven stap je uit zonder ook maar een venster te zien en dat doen ze bewust, je wordt naar een lange smalle gang geleid en meer dan 30 beamers die achter ons staan opgesteld projecteren een film op die lange wand, die wand is in reliëf gemaakt en de film lijkt daardoor in 3D te zijn. Je weet dat je boven in de toren bent maar hebt totaal geen idee van hoogte omdat je nog geen uitzicht gezien hebt en dat is natuurlijk hun bedoeling. Plots schuift de lange wand als een gordijn omhoog en blijk je op slechts 2 meter van de rand voor een enorm vensterraam te staan die uitzicht geeft over New York. Wow, het eerste kippenvelmoment van de reis is een feit. Iedereen begint spontaan te fluiten en applaudisseren alsof Pamela Anderson voorbij komt gewandeld (toen ze 20 was wel te verstaan:-).

Dit maakt echt wel indruk, wat een uitzicht !! De ramen geven helemaal 360° rondom een fenomenaal uitzicht. Foto’s volgen later.

Ook de lift terug naar beneden is een belevenis, het lijkt eerst alsof de lift door de constructie heen naar buiten schuift en naast de eigenlijke toren gaat zweven, in realtime volgt de film dan het zakken van de lift terwijl je een (fake) zicht rondom hebt. De illusie is echter compleet, het lijkt net alsof je buiten naast de toren hangt.

Plan je een trip naar New York, One World Observatory = DOEN !!!!!!

Rond 21u00 gaan we iets drinken, dorst en nog eens dorst hebben we en na wat zoeken brengt een Irish-American bar redding. Een pitcher (grote glazen kan) Stella Artois voor de dames maar wij (ik) geven de voorkeur aan een lokaal bier: Brooklyn Lager. Niet slecht maar de volgende is toch gewoon een Carlsberg, en de volgende ook, en de volgende ook:-)

De dames zijn al een beetje in de olie als ze aan hun 2de pitcher beginnen en bestellen ook nog eens een grote kom nacho’s. Om 23u00 (thuis 5u00 ’s morgens) gaan we richting hotel terwijl het buiten nog altijd 25° is.

Slaapwel en tot morgen !

Categorieën: USA 2015 | 4 reacties

Berichtnavigatie

4 gedachten over “New York : Dag 1

  1. marina

    wow super .tof om dit te lezen.geniet van jullie vakantie en ik kan niet wachten om de fotos te zien xx

    Like

  2. Frank

    Mooi, mooi. Maar als het geassocieerd wordt met Pamela Anderson moet hier en daar wel iets fake tussen zitten! Enjoy!

    Like

  3. Geweldig om weer te lezen! Veel plezier! Op deze manier beleef ik mijn droom toch al een beetje! Have fun!

    Like

  4. luc jennen

    hou ons zoals nu maaR OP DE HOOGTE daN HOEVEN WE zelf niet te gaan geniet van alle momenten grt bill

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.