Yosemite National Park

Vandaag moeten we via Bodie naar Yosemity NP waar we een grote chalet in de bossen gehuurd hebben. Omdat Yosemite een enorm groot park is en we ver van alle winkels enz. verwijderd zijn moeten we proviand inslaan voor de drie dagen dat we er verblijven. Onze Suburban zit al redelijk vol door de bagage maar met al onze inkopen erbij durven we de achterklep niet meer opendoen of alles komt ons tegen.

6 Broden, 28 hotdogbroodjes en evenveel worsten, een hoop vlees voor de BBQ, 76 blikjes Budweiser, 40 blikjes Cola, verschillende bussen saus, allerlei beleg voor’t ontbijt, enfin, een overvolle kar. We moeten echter eerst nog langs het spookstadje Bodie dus alles wat koel moet blijven gaat onder een laag ijs de koelbox in.
Bodie is een stadje gesticht rond 1860 na het vinden van een goudader in de buurt, binnen de kortste keren wonen tot 10.000 mensen in het stadje dat bijna letterlijk als een paddestoel uit de grond is gerezen. Alleen al in de mainstreet (hoofdstraat) lagen 65 saloons op goed 1500 meter. Elke dag werd in ruzies en straatgevechten wel iemand overhoop geschoten. In een later teruggevonden dagboek schrijft een meisje voor ze naar Bodie verhuist met haar ouders: “Goodbye God, I’m going to Bodie”. Alhoewel de mijnen nog openbleven tot rond 1950 was Bodie in 1915 al zo goed als dood. Door een enorme brand in 1932 is het meeste deel van de stad verwoest en de rest is later een State Park geworden waardoor het beschermd gebied is. De mensen die er vertrokken hebben alles wat te zwaar of te groot was gewoon laten staan. In een nog rechtstaande saloon staan de flesjes nog op de toog onder een dik laag stof. In sommige scheefgezakte huisjes hangen nog verduurde kleren in de kast. In de lobby van wat ooit een hotel was staat de dikke oude brandkast open en steekt papier nog in een oude typmachine. Bodie is echt de naam spookstad waardig.


Rond 1 uur rijden we door naar Yosemite NP, je kan het park alleen maar binnen via één weg uit het oosten, één uit het zuiden en één via het westen en die laatste nemen wij, de route gaat via de Tioga Pass die enkel open is van juni tot oktober en door de Sierra Nevada loopt over een hoogte van 3000 meter. Deze Tioga Pass is bijna 80 km lang en brengt ons door enorme naaldbossen en granieten maanlandschappen bezaait met kristalheldere meren tot in Yosemite Village, het centrum van Yosemite NP.
We halen de gereserveerde bustickets op om de volgende dag naar Glacier Point, het hoogste punt van YNP te rijden. Daar gaan we de Panorama trail doen maar dat is voor morgen. We rijden richting onze chalet en passeren verschillende “Meadows”, graslanden die als een oase tussen de bossen liggen.

Wanneer we de parking van een campingplaats passeren ziet Ollie een beer tussen de wagens lopen, we zitten echter op een oneway street en kunnen niet draaien of terugrijden, jammer want de kans dat je een beer ziet is klein al zitten er honderden in YNP. Een parkranger aan wie we dit later vertellen is niet verbaasd, “thats because they know what’s in those cars” zegt zij, “icechests”!. Beren ruiken een blikje tonijn tot 5 km ver en zijn heel slim. Ze hebben al lang geleerd dat in de wagens dikwijls koelboxen staan en een koelbox = FOOD!
Of er nu iets in die box zit of niet, de beer zal proberen in de wagen te geraken en alle middelen heiligen zijn doel. Elke jaar worden honderden wagens bekrast en opengebroken door beren op zoek naar eten in auto’s. Aangekomen aan de chalet wordt de koelkast gevuld en de BBQ aangemaakt terwijl ik spaghettisaus maak voor de volgende dag. Op ons terras doen we ons tegoed aan sate’s, worsten en biefstuk, weer teveel van het goede maar deze keer is het onze eigen schuld-).

Heel op ons gemak zijn we toch niet na zonsondergang, we zitten tenslotte in het midden van iemand anders zijn leefwereld, beren en poema’s om de gevaarlijkste maar te noemen en als het donker is begin je met dat in het achterhoofd vanalles te horen-). Wanneer we slapen gaan worden ook alle vensters en deuren gesloten, niet zozeer uit schrik, het is hier ook echt verplicht dat je dat doet, ook de wagen is volledig leeggemaakt, er mag zelfs geen toiletartikel in blijven liggen, alles wat lekker ruikt kan ook lekker zijn voor een beer.

Slapen nu want morgen staat de zwaarste hike (wandeltocht) van de vakantie op het programma,,,,,tot morgen !!!!

Categorieën: USA 2012 | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.